onsdag 3 juli 2013

Brev till Det nya McDonaldspartiet


Det nya McDonaldspartiet asså, man undrar ju.

Hallå, jag har jobbat på McDonalds och tycker inte att hur de behandlar sina anställda ska vara en förebild för hur man ska behandla våra arbetande ungdomar.

Vi tvingades skriva på ledighetsansökningar när vi egentligen vill jobba våra timmar, bara för att det kanske inte var så många kunder just då. McDonalds ville ju maximera sin vinst, men det gjorde det svår för oss arbetande ungdomar att betala våra hyror. Många av mina kollegor bodde i dyra andrahandslösningar eller hemma hos sina föräldrar för de inte kunde få tag på eget boende.
Själv bodde jag i ett litet mysigt rum i ett kollektiv, så för mig var det kanske inte hela världen att tjäna 76 kr i timmen när jag var 22 år gammal och jobba typ 35 timmar i veckan fast jag var anställd för 40.

Anyways, alla som varit på en McDonalds ser väl själva hur hårt pressade kidsen som jobbar där är och hur stressigt de har det.

Den restaurangen jag jobbade på var dessutom en av de många McDonalds som anlitade skumma städtjänster. Killen som städade vår restaurang och dess systerrestaurang var anlitad för 6 timmar per pass men han jobbade från stängning till att vi öppnade igen på morgonen (22.00-06.00, blev alltså blåst på 2 timmar per dag, vilket är 60 timmar i månaden). 7 dagar i veckan året runt.

Under året jag jobbade där tror jag han var ledig typ fem gånger eller nåt. Dessutom blev han ofta utskälld dels av sin egen chef och dels av vår om han hade missat minsta lilla fläck. Men vad skulle han göra? Han var från Pakistan. Kunde väldigt lite engelska och ingen svenska. Hur skulle han hinna med SFI? Hur skulle han orka?

Själv fick svenska duktiga jag löneförhöjning till 80 kr timmen efter ett halvår. En kollega som hade jobbat för McDonalds i 3 år och var 42 år och också från Pakistan frågade mig en dag om vad jag tjänade. Det visade sig att han tjänade 74 spänn i timmen. Alltså wtf, han jobbade jämt kvällar också som var de tyngsta passen.

Är det den här typen av arbetsförhållandena Det nya McDonaldspartiet vill ha för våra ungdomar och för våra invandrare?

Det stämmer mycket väl att det ser bra ut på ens CV att man jobbat på McDonalds. Företagen fattar att det här är en person som jobbat under skitförhållanden och det vill de också vara med och exploatera.

Hallå Det nya McDonaldspartiet, ni är sjukt onyttiga för oss med er snabbmatspolitik.

2014 behöver vi en ny diet. En sundare.
En rödrosa sådan.

McTack från mig och peace to the gods.
Micke Sol