tisdag 13 november 2012

Så här ska en serierecension vara

Med anledning av Mats Gellerfeldts tokiga recension av ett gäng serieböcker i SvD letade jag reda på en gammal recension av min bok "Till alla jag legat med" som jag sparade ner då det begav sig. Bloggen den var på verkar inte finnas kvar när jag försökte googla fram länk.

......

KA-BLAM-SEX I KUL SERIEFORM!

Serier är inte längre något bara för barn, utan nu finns det till och med vuxna som läser dem. Det gör de med nöje till och med! En kille som verkar ha barnasinnet kvar är serietecknaren Mikael Sol. Han har gjort ett roligt seriealbum om tjejer han "dejtat", alltså gått på träff med ungefär.
Det bjuds på många ekivoka teckningar och finurliga situationer. Ofta är det nära till skratt och nog allt blir det en hel del sex också, vilket är ovanligt i serier.

De senaste åren har flera serier blivit populära filmen så som X-man, Spiderman och Läderlappen. Det visar på en otrolig variation inom seriernas skojiga värld och bidragit till att serier nu är mer populära än någonsin. Inte konstigt då att det kommer ett seriealbum som "Till alla de jag legat med" av Mikael Sol.
Idag är det även allt vanligare att kvinnor ritar serier, men Sol är ingen av dem. Det är rätt häftigt att tjejerna tar sig in i "pojkrummet" och stökar till med sina serier som mer handlar om relationer.

Det kanske är fel att kalla "Till alla dem jag legat med" för seriealbum, det är mer en grafisk roman. Kanske skulle serien fungera som en pjäs eller TV-serie om en manusförfattare fick lägga sitt ömma handlag på berättelsen.
Alla figurerna i berättelsen har roliga runda huvuden som gör dem till skojiga karikatyrer, vilket nog skulle bli svårt att överföra till film, men i några få rutor är figurerna realistiskt tecknade och då visar Sol på att han även kan teckna på riktigt. Hela albumet är i svartvitt vilket faktiskt fungerar riktigt bra.

Sols användande av pratbubblor möjliggör en fart i dialogen. Figurerna liksom pratar på med ett flyt som gör det kul att läsa och det är med flera skämt. Man får passa sig så man inte läser bubblorna i fel ordning, för då kan man missuppfatta humorn. En annan kul grej är att Sol ibland inte har rutor runt sina serierutor. Det ger ett varierat intryck.

Nu brukar jag visserligen inte läsa så mycket serier, så jag kanske inte är en expert, men det känns som att det här med självbiografiska serier är något nytt och spännande. Vi får se om trenden håller i sig i något år till!

Hur står sig då "Till dem jag legat med" om man ställer den bredvid andra serier som Hello Kitty och Angry Birds? Tja, den är väl inte riktigt lika genomarbetad men låt Sol göra några seriealbum till så blir han säkert minst lika rolig. Det är bara att rita på!

Pär Sill