onsdag 4 januari 2012

Ett försök till att förklara min humor

Jag har lite olika typer av humor. De är ungefär följande:

1. Humor här på bloggen. Den handlar mycket om skoj med genus.

2. Humorn på Twitter. Handlar också mycket om att jag byter ut killgrejer mot tjejgrejer och vise versa. Väldigt mycket ordvitsar också.

3. Humorn med kompisar. Kan variera men är väldigt mycket en slags "Vänner-humor" (tv-serien alltså). Jag skojgrälar med mina kompisar som om vi är gamla par, lite som Joey och Chandler kan gräla med varandra, "Jamen du lyssnar ju aldrig på mig" och allt tossigt man nu kan säga.

4. Min seriehumor. Den är mest dialogdriven och går ganska mycket ut på att mina seriefigurer missförstår varandra, och att den ena figuren är överlägsen den andra. I min serie Rambo är Rambo överlägsen Klimax, som är hemligt kär i Rambo. Samma maktförhållande har Personal-Jesus och Leif till varandra. Min seriefigur Micke Sol har också en stor tendens att missförstå andra, eller han har väl asperger eller nåt för han tolkar en hel del väldigt bokstavligt och det kan ju ställa till det.

5. Referenshumor. Man måste känna till en del grejer för att förstå skämtet. I Till alla jag legat med finns det en del meningar som egentligen är citat, och som folk tycker är kul om de har rätt referensram.

Här är ett exempel på ett Twitter-skämt jag själv tycker är rätt kul, men som andra kanske inte fattar:Några kommenterade det här med att snippa är ett annat ord för vagina. Ehm, ja, det är ju det som är en av de viktiga bakgrunderna till skämtet.

Det här är en parodi på sånt folk brukar säga, exempelvis:

1. "Det är inte sexigt med vuxna män som kallar sin penis för snoppen"
2. "Det är inte sexigt med vuxna kvinnor som kallar sin vagina för snippan"

Varför är inte det sexigt? Jo, för att man kallar barns könsorgan för sånt. Barn och sex är något vi inte tycker hör ihop, så därför är det opassande att i sexuella sammanhang kalla könsorgan för saker vi förknippar med barn (även därför jag personligen tycker det är avtändande med hårlösa kön. Jag är ju inte pedofil).


Men nu så skriver jag om vuxna (män) som kallar sin penis för snippa. Män kallar ju inte alls sitt könsorgan för snippa så det blir något oväntat i texten. Framför mitt inre öga ser jag en man som beter sig som ett barn. Folk som inte beter sig som det förväntas av dem kan vara roliga. Oväntade grejer kan vara kul. Och väntade grejer är mindre kul. Det är därför nya skämt är roligare än sådana man redan hört innan.

Nu är även själva grammatiken i tweeten ett skämt i sig, eftersom det är en parafras på hur folk skriver på Twitter. Ens inlägg där är bara begränsade till 160 tecken, vilket skapar ett rätt märkligt språk grammatiskt sett. Man kortar ner mycket av det man skriver.

Sen finns det ytterligare en dimension, och det är att jag som heterosexuell man skriver om mäns penisar på det där sättet. Varför skulle jag hamna i en situation där en vuxen man talar om sin penis? Texten antyder att jag kanske är homosexuell, och om det är något jag lärt mig av att ha sett mycket stand up, så är det att folk älskar när man skämtar om bögar, eller när en man beter sig som en bög/kvinna. Häri ligger även en slags hård ironi från min sida eftersom jag egentligen tycker det är löjligt med den typen av skämt, och det skruvas upp ytterligare ett varv av att jag ironiserar över att jag bidrar till den typen av skämt själv med det här skämtet.

Hela det här blogginlägget är förövrigt ett skämt från min sida eftersom jag tycker det är humor att försöka förklara sina skämt för andra. Dessutom är det här sista stycket ett slags ironiskt skämt också eftersom jag tycker att det är humor att berätta att man skojar så här i slutet. Även förra meningen var ett skämt och den här.