lördag 5 november 2011

babian.se och jämställdhet

Jag läste intervjun i Svensk Bokhandel med Johannes Klenell om Galagos jämställdhetsarbete. Jag känner Johannes och tycker han gör ett fantastiskt jobb med förlaget, bland annat med sitt kvoteringssystem.

Jag kan själv instämma i att kvotering är ett väldigt praktiskt verktyg. Jag och Adam Boman driver nätserietidningen babian.se sedan 2005, och när vi gjorde förarbetet med tidningen (vilket tog ett år av planering) så bestämde vi oss redan på första mötet att jämställdhet var en av våra viktigaste punkter. Därför har vi i varje nummer strävat efter att ha 50/50 gällande könsfördelning. Jag tror vi lyckats i nästan alla nummer.

Vi bestämde oss även för att vi ville vara fyra i redaktionen. Två män och två kvinnor. Där har vår rekrytering gått sämre. babian.se drivs helt ideellt och på vår fritid, som med åren blir mer och mer viktig att lägga på familj och vänner. Det är svårt att hitta någon som vill lägga ner den entusiasmen, tiden och energin på något som andra (dvs jag och Adam i det här fallet) skapat.

Däremot har vi haft flertalet gästredaktörer som uteslutande varit kvinnor, vilket kanske är lite mer av en slump. Där har vi valt efter vilka vi tyckt haft rätt kompetens. Gästredaktörer är något vi kommer fortsätta med. Som en förhandsteaser kan jag säga att vi har en tredje redaktör numera, men vi är inte klara med pressreleasen kring det. Mer info kommer!

Nu vet inte Adam om att jag skriver det här inlägget, men jag är rätt säker på att jag kan säga följande; Vi känner fortfarande att tidningen är viktig och bra för seriesverige. Det är en plats där många som idag är etablerade fått utrymme att upptäckas av förlagen och av läsare. Både kvinnor och män.
Även de som inte blivit etablerade, utan gått vidare till andra områden i livet, har bidragit med väldigt fina serier, och i slutändan är det ändå det det hela handlar om, i alla fall för mig.