söndag 30 oktober 2011

Är jag svensk nog?

Anna Ekström har skrivit i Sydsvenskan om SD:s syn på vem som är svensk.

Patrioten Reclaims kommentar på texten fick mig att undra över min egen svenskhet.Det uppstår lite problem här med vem som är svenskast i exemplet med Zlatan. Zlatan gör ju rätt för sig i Sverige som fotbollspelare, men heter inte Tor eller Frej och då blir en del oroliga. Även om man kan fläckfri svenska så blir det svårt att stava till Zlatan, eftersom det inte är ett svenskt namn.

Jag som heter Mikael, ett namn som kommer från mellanöstern men är accepterat som svenskt och har ett efternamn som är lätt att stava till (det härstammar till och med från Dalarna -- det svenskaste landskap vi har) har flyttat från Stockholm till Malmö. Zlatan pratar betydligt bättre skånska än jag. Min svenska här i Skåne är alltså mindre fläckfri än Zlatans. I Malmö är jag mindre svensk än Zlatan.

SD borde göra det enkelt för alla att veta om de uppfyller de normer de har för svenskhet. Med dagens teknik kan man konstruera test på Facebook exempelvis, där vi människor/användare i hemmets trygghet i lugn och ro kan ta reda på om vi är svenskar genom en rad fläckfritt formulerade frågor.