onsdag 22 juni 2011

Skriver något om serier eller om mig

Ska egentligen sova nu, men började tänka på att det känns så osannolikt på något vis att jag får jobba med det jag drömt om så länge.

Egentligen är det inte osannolikt, men det känns ändå slumpmässigt. Fast det är det inte heller.

Jag har alltid älskat serier. Så är det bara. Mer än jag någonsin älskat mina flickvänner och därför har jag alltid varit redo att offra dem. När Daniel Ahlgren i en serie på 90-talet skrev att alla är idioter tatuerades det in i min hjärna. Efter att första Allt för konsten från Optimal kom ut kunde titeln aldrig sluta eka inuti mig. Allt för konsten. Allihop.

Det finns så många såna tillfällen då jag formats av serier. Jag läste serier innan jag kunde läsa text. I mina gamla Tarzan-tidningar från tidigt 80-tal har jag med bläckpenna ritat om Tarzan till kung med mantel och krona på sig. Jag skapade mina egna berättelser utifrån bilderna.
När jag så en dag i första andra klass tillslut lärde mig att läsa, när spärren släppte, och porten öppnades till textens värld var jag helt fast. Jag absorberades av Asterix, Spirou, Transformers, Turtles, Spindelmannen, X-Men, Stålmannen, Batman, Kalle Anka, Fantomen, Tintin och listan bara fortsätter.

Jag gillade även läsarsidorna i tidningarna. Att det fanns andra som läste serier. Och jag gillade de mystiska redaktörerna. Henrik von Doom. Vem var han? Han var min idol och redaktör för Marvel-tidningarna när jag var i tioårsåldern. Idag jobbar vi tillsammans på en del projekt. Hur coolt som helst.

På de där läsarsidorna fanns en logga med som sen några år tillbaka pryder min ena axel --Marvelklubbens logga. Sjukt nördigt eftersom det inte ens är en klubb, utan en numrering av svenska Marvel-tidningar. För mig betyder den mycket i alla fall. En ständig påminnelse om vilken värld jag hör hemma i.

När jag sökte till Beckmans var det med det specifika målet att det jag skulle lära mig där skulle användas till nytta i serievärlden. Det var en tuff utbildning på många sätt. Den knäckte mitt förhållande med min dåvarande flickvän. Okej, jag knäckte det, men det är en annan story.

Äh, nu tappade jag tråden för att en kompis ringde...

Får återkomma!